Jak zrobić ciasteczka na choinkę?

kruche-ciasteczka-na-choinkęKruche ciasteczka jako ozdoby na choinkę, to bardzo fajny pomysł na dekoracje bożonarodzeniowe. Z ciasta można wyciąć rozmaite i ciekawe kształty związane tematycznie ze świętami i śniegiem. Odpowiednio udekorowane, sprawdzą się jako niezwykle oryginalna ozdoba.

Co więcej, w pomoc podczas przygotowań można zaangażować najmłodszych członków rodziny, dzięki czemu można zająć dzieci na kilka ładnych godzin. Warto dodać, że samo przygotowanie i pieczenie ciasteczek nie jest aż takie czasochłonne. Średnio zajmuje około półtorej godziny.

 

ŁATWY PRZEPIS NA CIASTECZKA?

Składniki:

– 3 szklanki mąki,

– 1 kostka schłodzonego masła,

– 1/2 szklanki cukru,

– 1 opakowanie cukru waniliowego,

– 3 jajka,

– 1 żółtko,

– 1 łyżka gęstej śmietany,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– szczypta soli.

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jaja, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest za gęste – dodać łyżkę zimnej wody. Jeśli za rzadkie – dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Wykrawać ciasteczka i układać na lekko wytłuszczonej blasze. Piec przez 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Dekorować lukrem i kolorową posypką.

 

KRUCHE CYTRYNOWE CIASTECZKA

Składniki:

– 300 g mąki,

– 100 g cukru pudru,

– 100 g masła roślinnego,

– 3 żółtka,

– 2-3 łyżki śmietany,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka cukru waniliowego,

– skórka otarta z 2 całych cytryn.

Przygotowanie:

Na początek wysypujemy na stolnicę lub dużą tacę mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy masło i nożem (nie ogrzeje ciasta) wstępnie mieszamy je z suchymi składnikami. Następnie wlewamy żółtka z dwiema łyżkami śmietany. Na początku mieszamy składniki nożem, a później ręką wyrabiamy gładkie ciasto, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny. Jeśli składniki nie chcą się połączyć wystarczy dodać więcej śmietany. Zawijamy ciasto folią i zostawiamy w lodówce na około 45 minut.

Jeśli po wyjęciu z lodówki ciasto jest za rzadkie można dodać więcej mąki. Teraz ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 5 mm i przy pomocy foremek wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. W ciasteczkach, które później mają ozdobić choinkę, trzeba zrobić dziurkę na przykład słomką do napojów. Ciasteczka przed pieczeniem możecie posmarować białkiem, aby później pięknie się błyszczały, możecie też dodatkowo posypać je cukrem lub makiem. Ciasteczka pieką się 8-10 minut w temperaturze 180 °C.

 

(Przeczytano 400 razy)